• Cultuur en bezienswaardigheden in Maastricht

Cultuur en bezienswaardigheden in Maastricht

Maastricht heeft na Amsterdam de meeste monumenten, meer dan 1500 denk bijvoorbeeld aan de Sint Servaas basiliek, OLV Basiliek, de Helpoort de Romeinse st Servaas brug etc. Maar ook het natuurgebied St. Pietsersberg met het fort en de enci groeve en dat op 3 kilometer van het Vrijthof.

Rondje Jekerkwartier

Loop vanuit het appartement naar links en volg de oude stadsomwalling om daarna schuin links over te steken door de tafelstraat en weer over te steken naar de stenenwal waar aan de rechter kant de nog steeds in gebruik zijnde bisschopsstoelen zich bevindt stroomopwaarts en lopen over de Onze Lieve Vrouwewal.


Via de Helpoort en het Pesthuys lopen je door het Faliezusterpark (vernoemd naar het nabij gelegen klooster van de Faliezusters die belast waren met het verzorgen van de pestlijders in het Pesthuys) en komen in de St. Pieterstraat. Terwijl er een paar honderd meter verderop druk gewinkeld en geflaneerd wordt, is dit de plek om even op adem te komen en ontspannen rond te slenteren tussen galerieën met verschillende kunstvormen. En de kleine (antiek)winkeltjes en interieurzaken waaronder Toro Design met exclusief Engels interieur en Cobalt Interior. Ook aanwezig hier zijn traditionele smaakmakers zoals Adriaan, bekend door zijn vele mosterdvarianten. Echte Maastrichtse kroegjes ontbreken in dit deel niet: De Belsj, De Pieter, cultuur cafe Forum en Café Sjiek op de hoek wellicht als meest bekend en geliefd onder Maastrichtenaren. Hier is het genieten van een traditioneel potje zuurvlees, maar ook van oesters, een ‘Sjieke’ salade of verse pasta met truffel. Altijd vergezeld van een goed glas wijn, druk gelach en veel geroezemoes. En als het moet, wordt er zonder probleem een uurtje gewacht om aan te kunnen schuiven aan een van de gezellige grote tafels of een plekje op het sfeervolle terras onder de bomen in de zomer.

Weelde en weldaad

Via een van de pittoreske zijstraatjes van de St. Pieterstraat met al even charmante huisjes

aan de binnenkant van de vestigingsmuur, komen we bij de Grote Looiersstraat. Een knus pleintje met hoge bomen, maar ook statig vanwege de prachtige panden die de weerszijden van de straat sieren. Deze sfeer van weelde en weldaad is grotendeels te danken aan het leerlooiersgilde dat hier vroeger gevestigd was. In eerste instantie weggestopt buiten de stadsmuur uit angst voor de stank- overlast. Toen later bleek dat de Maastrichtse leerproductie een van de betere was in deze regio en het looiersgilde uitgroeide tot het meest welvarende, werd het bij de bouw van de tweede stadsmuur alsnog bij de stad betrokken. Die den armen geeft, sal geen gebreck lyden; deze tekst boven het voormalige armenhuis.

Veel kunst en gastronomie

De huidige Universiteitsbibliotheek, toont aan dat de welvarende leerlooiers niet te beroerd waren en goed voor hun medemens zorgden. de bouwstijl van de huizen, die overheersend verwijst naar de Maaslandse Renaissance. Gekenmerkt door een mix van veelal harde blauwsteen in de onderste laag (voor stevigheid bij trillingen door paarden en wagens), baksteen en een ‘speklaag’ van mergel naarmate je hoger in de gevel kijkt. Passend bij het Maastrichtse genieten, ontbreekt een gezellig kroegje met terras ook hier uiteraard niet. Voor diegene die de drukte van het Vrijthof even aan zich voorbij wil laten gaan, is het hier heerlijk zitten bij stadscafé Lure op het pleintje Om de hoek van Guesthousejekerkwartier.