• Jekerkwartier

Jekerkwartier

Quartier Latin van Maastricht

Het Jekerkwartier kent veel kerken en kloosters. Die laatste waren vroeger erg in trek bij monniken. Die zaten hier immers goed beschermd vanwege de aanwezige legerafdelingen binnen en buiten de stad. Nu zijn veel van deze locaties in gebruik door de Universiteit Maastricht (UM) die het historisch erfgoed op fraaie wijze nieuw en nuttig leven heeft ingeblazen. Deze en ook de aanwezige artistieke opleidingen zoals het conservatorium en de toneel- en Jan van Eyck Academie in dit stadsdeel, zorgen voor de aanwezigheid van allerhande nationale en internationale studenten, druk pratend, studerend of genietend van een take away coffee op een bankje in de zon. Niet voor niets wordt het Jekerkwarier vaak aangeduid als het Quartier Latin van Maastricht. 


Vanuit het conservatorium klinken de gemengde klanken van repeterende musici. Deze leiden ons naar de ‘Heksenhoek’, aan de achterzijde van het conservatorium. Op weg hiernaartoe vangen we nog een glimp op van de ‘glazen kooi’ van ‘Bèr’, de laatste Mosasaurus aan de achterzijde van het Natuurhistorisch Museum. De ‘Heksenhoek’ is de plek waar de Jeker de stad instroomt (via een nauwe doorgang zodat de vijand niet per on- geluk mee ‘stroomde’) en waar kunstenaar Charles Eyck zijn atelier had. Dit is tevens een leuke plaats om de stadsmuur te beklimmen en te genieten van het uitzicht op het Aldenhofpark. We lopen naar het meest zuidelijke punt van de stadsmuur en komen in het parkje aan de achterzijde van het oude Jezuïetenklooster aan de Tongersestraat, tegenwoordig de Economische Faculteit. Dit parkje is ook open voor publiek en de moeite waard om eens doorheen te wandelen.

Niet Nederlandse Taferelen

Weer beneden bevinden we ons in de Tongersestraat. Door de diversiteit van restaurant- jes, kroegjes en studenten hotspots heerst hier een gezellige drukte. We wandelen richting de Ezelmarkt en Bonnefantenstraat en passe- ren nog een aantal mooie locaties van UM zoals het Visitors’ Centre in een voormalig weeshuis en de hoofdzetel van UM op de Minderbroedersberg, het voormalige Ge- rechtsgebouw (in de volksmond ook wel aan- geduid als ‘Op de berg’). Ook hier nog een aantal gastronomische favorieten zoals Café De Tribunal, ontmoetingsplek voor artistiekelingen en creatieveling en. Gelegen tegenover − hoe kan het ook anders − het oude Gerechtsgebouw, restaurant Au Coin des Bons Enfant en het gezellige eetcafé De Preuverij. Voordat we terugkeren naar het drukke en bruisende stadscentrum rondom het Vrijthof, genieten we nog even van de rust bij een paar leuke en ‘niet Nederlandse’ uitkijkjes op de Jeker, zoals bijvoorbeeld de ‘zitkuil’ bij de Toneelacademie aan de rand van de Jeker en ‘Het Huis op de Jeker’, gebouwd over de Jeker omdat de bouwgrond schaars raakte.

De Jeker heeft zijn taak als bescherming van de stad dan misschien al lang volbracht, hij zorgt in onze dagen hoe dan ook nog steeds voor heel wat mooie plekken, sferen, verhalen en beslist nog steeds voor een zekere rijkdom.